Konstvetenskap

STIPENDIER

Elis "Isse" Steenbergs stipendium

Varje år delar vi ut Elisa "Isse" Steenbergs stipendium för studentuppsats på grund- eller avancerad nivå inom design eller annan formgivning i första hand.

Mer om stipendiet

Resestipendium för magister-masterstudenter

En eller ett par gånger om året lyser vi ut resestipendier för dig som läser på magister- eller masternivå. Ansökningstiden för vårens stipendium har gått ut, håll utkik här nästa termin för fler ev. utlysningar!

Kontakta institutionens informatör vid frågor via azul.tarazona@konstvet.uu.se.

We invite applications for travel grants for students at magister- or master level a about twice a year via this page. The grant application period has now passed, but keep a look out next term for postings here!

If you have queries or need more information, please contact the public relations officer at azul.tarazona@konstvet.uu.se.

TIPS!

KultPed bloggar!

KultPed (Kulturarvet som högskolepedagogisk resurs) har en blogg. Läs den via https://kultped.wordpress.com!

TAM-arkivets bildsamlingar
TAM-arkiv (Tjänstemäns och Akademikers arkiv) har sammanställt en databas med illustrationer ur Lärarstiftelsens bildsamlingar. Klicka på bilden för att komma till sidan.
 

Konstvetenskap


Piet Mondrian, Kompisition i rött, gult och blått. Källa: Wikimedia Commons.
Piet Mondrian, Komposition i rött, gult och blått. Källa: Wikimedia Commons.

Aktuellt

Ansökningar till hösten 2018

Nu har ansökningstiden för höstens utbildningar gått ut. Via sidan Viktiga datum kan du se vilka datum och tider du bör hålla reda på nu.

Sen anmälan öppnar 13 juli

Kom ihåg att vi även kan ha platser kvar via sen anmälan som möjliggör just sen anmälan till kurser och program. Länk till sen anmälan kommer att läggas upp här och via www.uu.se under mitten på juli. Det är allltså inte för sent än!


Webbanmälan

Sök till höstens utbildningar

Den 15 mars öppnade webbansökan till höstens kurser och program. Du kan söka mellan kurser och program på grund- eller avancerad nivå samt på distans. Sista anmälningsdag är den 16 april 2018!

Vill du arbeta med konst, design eller kulturarv?

Sök kurser i konstvetenskap

Vill du arbeta som entrerpenör eller med ny teknik inom konst och vetenskap?

Sök Kandidatprogram i kulturentreprenörskap

Sök Masterprogram i digital konsthistoria

Vill du ha en master?

Sök Masterprogram i humaniora med inriktning konstvetenskap


Utställning

Svensk konst och vetenskap under 1600 och 1700-talen i Tokyo

Museum Gustavianum och Uppsala universitet befinner sig i Tokyo, Japan, med en utställning om universitetets samlingar i samarbete med bl a University of Tokyo (UMUT). Utsällningen pågår under våren och sommaren 2018 och fokus riktas på Olof Rudbeck, Carl von Linné och Carl Peter Thunberg. Utsällningen är en del av firandet av 150-årsjubileet av de svensk-japanska diplomatiska förbindelserna under 2018.

Thunberg reste till Japan under 1770-talet och tog med sig en egen samling av naturalia hem till Sverige. Den japanska publiken är, när de besöker Sverige, ofta väldigt intresserade av Thunbergs samlingar, utöver denna bl a den med fåglar som finns på Skoklosters slott.

Om utställningen

Museum Gustavianum på Intermediateque, Tokyo


Podd

Onkel Toms stuga i Bildningspodden

Skärmdump och urklipp från sidan www.bildningspodden.se/avsnitt/75-onkel-toms-stuga/

Fil. dr Åsa Bharathi Larsson intervjuas i Bildningspodden (som sänds av Stockholms universitet) om boken "Onkel Toms stuga", skriven 1852 av Harriet Beecher Stowe. Åsa ger en bild av de stereotypa skildringar av svarta som boken fått kritik för och hur det kom sig att boken blev så kontroversiell. Hon tar bl a upp hur vi kan förhålla oss till boken idag och om bokens inflytande på kampen mot slaveriet. Hur inflytelserik var den egentligen och hur såg det politiska klimatet ut? I samtalet deltar även prof. Linda Haverty Rugg.

Temat är även knutet till ett projekt om just boken "Onkel Toms" stuga där Åsa undersöker den ur ett kulturhistoriskt perspektiv och tittar på den barnboksdebatt som förekommit de senaste åren om bilder av utomeuropeiska människor ur ett rasperspektiv.

Lyssna på Bildningspodden avsnitt 75 "Onkel Tom's stuga"


Utmärkelse

Vitterhetsakademien ger pris till Hedvig Mårdh

Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (Kungl. Vitterhetsakademien), som bl a har till uppgift att främja forskning och samverkan, delade ut utmärkelser vid sin årshögtid den 20 mars (det datum då drottning Lovisa Ulrika år 1753 instiftade akademien).

Akademien delar årligen ut tre stora priser samt ett flertal mindre prisertill bl a lärare och väljer också ut nydisputerade doktorer som mottagare av priser. I år gick ett av dessa priser till  fil.dr Hedvig Mårdh, som belönades för avhandlingen "A Century of Swedish Gustavian Style: Art History, Cultural Heritage and Neoclassical Revivals from the 1890s to the 1990s" under en högtidlig ceremoni på Riddarhuset. Akademien säger i ett pressmeddelande att

– Vitterhetsakademien är stolt och glad över att få dela ut dessa priser. Genom att årligen premiera framstående forskare, hoppas vi kunna främja forskning och annan verksamhet inom såväl humanistiska och samhällsvetenskapliga discipliner som kulturmiljövård, säger Birgitta Svensson, akademiens ständige sekreterare.

Om Kungl. Vitterhetsakademiens priser och belöningar

Lista på pristagare och mottagare av medaljer

Bilder ut avhandlingen A Century of Swedish Gustavian Style: Art History, Cultural Heritage and Neoclassical Revivals from the 1890s to the 1990s av Hedvig Mårdh. Foto: Hedvig Mårdh mfl.
Detaljer av bilder ur avhandlingen "A Century of Swedish Gustavian Style: Art History, Cultural Heritage and Neoclassical Revivals from the 1890s to the 1990s". Överst ett möbelförråd på Konstslöjdavdelningen på Natuionalmuseum (bild: Nationalmuseum), nederst rivningen av gamla operan på Gustaf Adolf torg 1892 (bild: Stadsmuseet), t h fil. dr Hedvig Mårdh (foto: Hedvig Mårdh).


Mässa

Universitetsdagen 15 mars

Besök oss på Universitetsdagen den 15 mars, där kommer vi och universitetete att presentera utbildningar och svara på frågor. Kom förbi och lyssna på föredrag om olika ämnesområden samt träffa oss i vår monter!

Universitetsdagen i Universitetshuset


Temadag

Lyckad temadag om kyrkbänkar

Den 22 mars hölls en temadag kring kyrkbänkar arrangerad av Forum för forskning kring de kyrkliga kulturarven, FFKK. Under rubriken "Kyrkbänkar som inredning i gudstjänstrummet – historia, funktion, estetik och praktik i Sverige" träffades en stor grupp experter och forskare från olika discipliner samt andra intresserade, och lyssnade på föredrag om kyrkbänkar som inredning i gudstjänstrummet, hur deras historia, funktion och utseende utvecklats och förändrats i Sverige sett ur olika perspektiv. Bland de inbjudna talarna fanns byggnadsantikvarier och arkitekter samt teologer från Svenska kyrkan. Dagen avslutades med en paneldiskussion.

Fil. dr Jakob Lindblad berättar om hur kyrkbänkar ur ett konst- och kulturhistoriskt perspektiv. Foto: Azul Tarazona.


Utlysning

Svenska institutet i Rom utlyser platser i konstvetenskapligt fältseminarium HT 2018

Höstterminen 2018 utlyser Stiftelsen Svenska Institutet i Rom 6 platser för deltagande i ett fältseminarium motsvarande 1 vecka i Rom. Ansök via informationen nedan!

Fältseminarium vid Svenska Rominstitutet


Mässa

Efter SciFest vetenskapsfestival – en chans för humaniora

Förra veckans vetenskapsfestival SciFest blev ett mycket lyckat event för oss. Vi fick många besökare till vår monter som bl a provade på att karda och lärde sig mer om textila material och fibrer. Men vi saknade fler deltagare från humsam-området. Läs en intervju med oss nedan om vår upplevese!

SciFest positiv erfarenhet men fler från humsam behövs (UU internt)

Mer om SciFest i SVT (lokalt)

SciFest i Uppsla slår publikrekord (P4 Uppland)

Om SciFest i UNT


Vår monter på SciFest: Barn tittar på fibrer i mikroskop, th ungdommar som kardar. Foto: A.Tarazona

Humaniora med på SciFest

Den 8-10 mars gick vetenskapsfestivalen SciFest av stapeln. Festivalen har till syfte att väcka intresse och nyfikenhet hos barn och unga för vetenskap och forskning. Tidigare hade festivalen inriktningen naturvetenskap och teknikvetenskaper, men denna gång öppnades möjligheten för humaniora och samhällsvetenskap att delta.

Institutionen var med för första gången och hade workshops i textilvetenskap på tema "Vad har du för kläder på dig?", där vi genom att ta reda på vilka material som fanns i kläderna besökarna bar, tittade på materialernas egenskaper och ursprung, gjorde en historisk tillbakablick och jämförelse samt diskuterade förändringar, fördelar och nackdelar. Utöver workshoppen hade vi en aktivitet med konstvetenskap som tema. I samband med korta introduktioner av våra ämnen i samtal med skolbarn och övriga besökare, kunde vi även berätta om kulturarv och bevarnade, frågor som står i fokus inom kulturvård som är vårt tredje ämne vid institutionen.

Workshop och möten

Via vår workshop i textilvetenskap, som ett exempel på ett av våra forskningsområden, kom vi besökarna nära och kunde ge dem en inblick i vår verksamhet och vad vi forskar kring. Vi träffade människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Under de första två dagarna var målgruppen skolbarn och ungdomar, medan festivalen under sista dagen öppnades upp för allmänheten.

Humaniora behövs

Att humaniora behövs på festivalen kunde vi snabbt konstatera, både besökare och andra utställare visade stort intresse för vad vi arbetar med och de var mycket positiva till att vi fanns på plats. Festivalen är ett utmärkt tillfälle för humaniora att visa sig och för samhället att förstå varför vi finns och hur viktigt det är att vi finns. Vi hade chansen att visa på samhällsrelevans. Vi hoppas se fler från vetenskapsområdena inom humsam på SciFest nästa år!


Anna Elmén Berg signerar sin bok. Foto: Hedvig Brander Jonsson.

Anna Elmén Berg signerar sin bok. Foto: Hedvig Brander Jonsson.

Boksläpp

Ny bok om medeltidens kyrkor av Anna Elmén Berg

I februari släppte fil.dr. antikvarie Anna Elmén Berg sin bok Medeltidskyrkornas modernisering utgiven i serien Acta Universitatis Upsaliensis, Arcus Sacri, volym 3. I boken analyseras 1900-talets kyrkorestaureringar främst ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv med fokus på åtta medeltida stenkyrkor i Luleå stift. Vid boksläppet deltog många intresserade och efter presentationen signerade författaren böcker.

Mer info om boken finns via institutionen på info@konstvet.uu.se.


 
KONST – KALENDARIUM (poster i urval)
 • 12 apr 2018, 09:00 – 24 apr 2018, 23:00

  Marknadsföring inom kultursektorn — Grupparbete:

  Marknadsundersökning

   
 • 23 apr 2018, 00:00 – 27 apr 2018, 23:55

  Konstvetenskap B — Handledning:

  Handledningsträff 3

  Plats: Enligt överenskommelse med handledare

   
 • 23 apr 2018, 10:15–12:00

  Konstvetenskap A: Konst, arkitektur och visuell kultur — Föreläsning:

  Vad har "natur" med romantiken att göra? (THS

  Läsanvisning: Honour-Fleming kapitel 15, s. 651-659.

  Plats: Sal 8 Universitetshuset

   
 • 23 apr 2018, 13:15–15:00

  Konstvetenskap A: Konst, arkitektur och visuell kultur — Föreläsning:

  "Japonism" - geografiska gränsöverskridanden (Per Widén) Obs! Föreläsningen ingår i Moment 4!

  Läsanvisning: Honour-Fleming kapitel 16 s. 693-699, kapitel 17 s. 712-721.

  Plats: Sal 8 Universitetshuset

   
 • 24 apr 2018, 08:00–23:00

  Marknadsföring inom kultursektorn — Inlämning:

  Inlämning i studentportalen av affärsplanen och marknadsundersökningen

  Marknadsundersökningen skrivs på svenska. Ni ska även lämna in affärsplanen som ni gjorde på Entreprenörskapskursen.