Sara Backström
 – Föremålsantikvarieprogrammet


 

Hur kommer det sig att du läser Föremålsantikvarieprogrammet?


Jag har alltid haft ett intresse för historia, kultur och hur människor har levt och verkat. För mig finns det också ett estetiskt intresse. Gamla saker och hus är enligt mig vackra och gedigna och jag blir ofta imponerad av hantverket. När jag läste om programmet så uppfattade jag det som att antikvariens roll är att fungera som en länk mellan olika kunskapsområden, mellan till exempel hantverkare, konservatorer och politiker och det tilltalade mig.

Är det något du upplever som unikt med din utbildning?


Något som jag upplever som utmärkande är att man kan ha en nära kontakt med sina lärare. Jag känner alltid att jag kan gå in till lärarna och fråga något om jag vill. Variationen i undervisningen tycker jag också är något väldigt positivt med programmet. Föreläsningarna blandas upp med studiebesök och en del praktiska moment. Det är också givande med många duktiga gästföreläsare. Att uppgifterna ofta är förankrade i verkliga exempel gör att undervisningen känns relevant för att förstå hur arbetslivet kommer att kunna se ut.

Hur trivs du i Visby?


ågot som jag tycker är bra med Visby är att det är fantastiskt vackert här. Platsen passar också utbildningen bra med intressanta kulturhistoriska hus och miljöer. Jag trivs också bra med mina vänner som jag har fått här. Personligen tycker jag dock att Visby är lite väl lugnt på vintern.

Vilket är ditt drömjobb?


Min dröm är ett jobb där jag får kombinera det teoretiska med praktiska delar. Till exempel skulle det vara väldigt intressant att få vara med i beslutsprocessen när man skapar utställningar eller att rekonstruera historiska inredningar. Jag skulle vilja vara med och besluta om bland annat möbleringar, färgsättningar och materialval. Sen skulle jag som sagt gärna hugga i med allt från att måla till att såpskura golv också.

Har du något råd till den som funderar på att börja läsa Föremålsantikvareprogrammet?

Jag tänker att det kan vara bra att fundera över vad man vill göra med sin utbildning när man har läst klart den, att undersöka vad det kan finnas för olika jobb och arbetsuppgifter. Man kan även fundera på vad man har för förväntningar på utbildningen och ta reda på ifall de motsvaras genom att läsa på eller att kontakta lärarna. Om man väl börjar på utbildningen så är mitt råd att knyta kontakter med lärare, gästföreläsare och branschfolk, de kanske kan fungera som en bra väg för dig att komma in i arbetslivet på.

(Hösten 2016)
 

 
Sara Backström
Studenten Sara Backström.