Sanna Berglund – Byggnadsantikvarieprogrammet


 

Varför började du studera till byggnadsantikvarie?

Jag har alltid gillat hus och historia och funderade ett tag på att jobba med nya hus, som arkitekt eller ingenjör, men insåg efter ett tag att jag gillar det som redan är byggt. Jag tycker om de äldre byggnaderna, hur de är utformade, deras material och alla historier som hänger ihop med människorna som har levt och bott i dem.  Det är inte bara husen som är intressanta såklart utan också brukarnas och miljöernas historia. Utbildningen hittade jag via antagning.se då jag letade efter utbildningar som handlade om byggnader och då var byggnadsantikvarieprogrammet som kom upp och verkade spännande.


Vad skulle du säga är unikt för Byggnadsantikvarieprogrammet?

Jag tycker att det unika är att vi som studenter presenteras för många olika sätt att undersöka byggnader och som både är teoretiska och praktiska. Jag uppskattar mycket de praktiska inslagen som tex timringen och uppmätningen. Vi får många kontakter med personer som arbetar utanför universitetet som kommer hit som gästlärare och handledare, de har alla ett brinnande intresse för sina områden vilket jag som student uppskattar. Jag tycker också att jag har inflytande över min egen utbildning genom att kunna välja kurser som ger mig min speciella inriktning och även möjlighet att studera utomlands.

Hur är det att bo och leva på Gotland?

Även om Gotland ligger lite avskilt finns det så mycket som gör det värt att bo och plugga här. Det finns så många fantastiska platser som erbjuder både natur och kultur. Det är förvisso ganska lugnt om man jämför med en stor stad men det gör det också möjligt att fokusera på studierna på ett annat sätt. Det är mycket vad man själv gör det till! Vi som pluggar här kommer nästan alla från andra platser vilket gör att sammanhållningen är bra bland oss studenter. Vi ses och gör saker ihop på fritiden.

Vad skulle du vilja jobba med efter dina studier?

Jag vill jobba med olika projekt inom kulturvård alltifrån restaurering av byggnader till kulturmiljövård. Jag är öppen för allt och vill gärna prova mig fram men framförallt vill jag helst skaffa ett jobb där jag får både jobba praktiskt och teoretiskt. Jag hoppas också att jag får ett omväxlande jobb där jag träffar människor från många olika yrkesgrupper. Jag har ju några områden som ligger närmare hjärtat som t ex den folkliga byggnads- och hantverkstraditionen.

Har du något råd till den som funderar på att börja läsa Byggnadsantikvareprogrammet?

Ja, fundera över vad du vill få ut av din utbildning och ta reda på hur du själv kan påverka dina studier så att du kommer dit du vill. Några kurser är möjliga att byta ut, prata med dina lärare om det. Var inte heller rädd för att tala med de gästföreläsare som är yrkesverksamma inom olika fält. De kan vara viktiga kontakter både under utbildningen när du ska göra olika projektarbeten mm, men även viktiga för ditt framtida yrkesliv.

 
Sanna Berglund
Studenten Sanna Berglund.