PUBLIKATIONER & BOKTIPS

Händer som lyder: hantverkarna på Handarbetets Vänner av Annelie Holmberg som bygger på hennes forskningsprojekt i textilvetenskap.

Mer information (via HV)

Vid bokrealese 26 okt. 2015 på Upplandsmuseet

Agnes Geijer och textilforskningen

Konstnärlig Kultur: Agnes Geijer och textilforskningen. Boken är ett betydelsefullt nytt bidrag till den textila forskningens historiografi. Flera av textilvetarna vid institutionen har bidragit med kapitel.

Boken finns tillgänglig via Upplandsmuseets websida eller via museibutiken

 

Textilvetenskap


Detalj av broderi från Vadstena. Foto: Eva L. Sandgren.

Aktuellt

Sen anmälan

Sök till vårens kurser och program!

Glöm inte att söka till vårens kurser om du inte hann söka i höstas eller funderar på att läsa i vår. Sen anmälan öppnade den 15 dec. och förblir öppen till kursstart om inget annat anges. Vi länken nedan kan du se vilka kurse du kan söka.

Sen anmälan och antagning till våren 2018


Tips!

Om ränder, rutor och prickar på Malmö museer

Malmö Museer har en av Sveriges största samlingar för textil och dräkt och har ofta textila utställningar, där ställs både historiska och samtida textilier ut. Museet har också ofta samarbete med Tillskärarakademien och utbildningen Modevetenskaper. Just nu står utställningen Randigt, Rutigt och Prickigt där många olika dräkter och plagg visa upp för besökare. Manliga, kvinnliga, ytterplagg, vardagsplagg, historiska och nutida är representerade.
 
Randigt, Rutigt och Prickigt

© Georg Oddner/Malmö Museer.


I media

Diskussion kring Viking Couture

På senare tid har diskussion uppstått kring de tolkningar av vikingatida textilier som gjordes i samband med produktionen av utställningen ” Viking Couture” som nu visas på Enköpings museum, en nyhet som vi tidigare berättat om. Arkeologen Annika Larsson har studerat mönstervävda band vars geometriska motiv kan liknas vid kufisk skrift. Hon menar att några mönster skulle kunna tolkas som "Allah", men spegelvänt.

För att belysa den diskussion som uppstått i relation till Larssons uttalanden om tolkningar av de vikingatida mönsterformerna hänvisar vi till inlägg i debatten via länkarna nedan.

Artikel på www.uu.se: Vikingatida mönster med kufiska tecken presenteras på utställning

Artikel i tidskriften The Atlantic: The Strangely Revealing Debate Over Viking Couture


Gustav Vasa, 1542, beskuren. Foto: Åke Nilsson, Uppsala universitets samlingar.

I media

Cecilia Aneer i om kläder vid 15- och 1600-talens svenska hov i podden Återskapat

Den 5 oktober publicerades avsnitt 42 av podden Återskapat där textilvetaren Cecilia Aneer medverkade. Där berättar hon om material som Gustav Vasa och hans söner efterlämnade om sina kläder och dräktbeställningar. Med hjälp av dessa fynd har hon kunnat lära sig mer om hur man klädde sig vid det kungliga hovet under 1500-talet och det tidiga 1600-talet.

Återskapat - 42 - kläder vid 15- och 1600-talens svenska hov

I intervjun ställdes en fråga som Cecilia tyckte behövde ett tillägg som vi nu publicerar som en pdf för nedladdning. Frågan gällde om man i 1500-talets Sverige använde färgade hattfjädrar. Cecilia svarar här mer ingående och ger en inblick i bruket av fjädrar vid det svenska hovet. Informationen bygger på inventarieförtekningar och räkenskaper från omkring 1540 till 1585.

Fjädrar, fjäderbuskar & plymer – Färger, arter & utsmyckning av fjädrar i Sverige under äldre vasatid (pdf)


Foto: Annika Ekdahl, tv. Definitely Gold, 2008, besk. Foto: Åke Nilsson; th. Bröllopet i Queens, 2002. Foto: Mikael Wallerstedt.

Annika Ekdahl, tv. Definitely Gold, 2008, besk., th. Bröllopet i Queens, 2002. Foto: Åke Nilsson, Mikael Wallerstedt.

Utställning

Annika Ekdahl på Waldermarsudde

Textilkonstnären och professorn Annika Ekdahl (f. 1955) är aktuell med en separatutställning på Prins Eugens Waldermarsudde. Annika Ekdahl, född i Stockholm 1955, ägnade sig redan som ung åt textil konst och utbildade sig bl a på Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet. Ekdahl har innehaft professorstjänster, tilldelats många utmärkelser och priser nationellt och internationellt, däribland Prins Eugen-medaljen 2013 och The Nordic Award in Textiles samma år, samt visat ett flertal utställningar i Sverige, på andra håll i Europa och i Australien. Hösten 2017 publicerade Annika Ekdahl sin bok Gobelängresan – att följa hjortar, som ett resultat av sin mångåriga gästprofessur i slöjd och konsthantverk vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Prins Eugens Waldemarsudde har sedan länge en stark position på den textila konstens område, med en mängd uppskattade textilkonstutställningar genom åren som nu följs upp med Annika Ekdahls separatutställning. Ett av de utställda verken, Bröllopet i Queens är utlånat till museet av universitetet och hänger normalt på Campus Engelska parken. Utställningen pågår mellan 14 oktober 2017 – 11 februari 2018.

Mer om utställningen


I media

Foto: Enköpings museumViking Couture på Enköpings museum

Textilvetaren och tidigare studenten Karolina Pallin hör till den textilarkeologiska projektgruppen kring den nya utställningen Viking Couture på Enköpings museum.

Under undersökningen av de vikingatida textilierna hittade forskare textila mönster som visade geometriska kufiska tecken, bl a. kan man tyda ordet "Allah" spegelvänt. De arabiska tecknen förekommer i gravdräkter i båtgravar eller i dräkter på platser som Birka i Mälardalen. Annika Larsson, forskare i textilarkeologi vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet, presenterar sin forskning som en del av utställningen. Se mer om eventet på Facebook!

Foto: Enköpings museum


 
TEXTIL – KALENDARIUM
 • 24 jan 2018, 09:15–12:00

  Textilvetenskap B — Praktisk undervisning:

  Handsömnad och pressningsteknik

  Plats: Eng2/K1048

   
 • 26 jan 2018, 10:15–12:00

  Textilvetenskap C — Handledning:

  Uppsatshandledning, uppstart i helgrupp

  Plats: Eng2/K1048

   
 • 26 jan 2018, 13:15–15:00

  Textilvetenskap C — Handledning:

  Informationssökning, databaser m.m.

  Plats: Karin Boye biblioteket

   
 • 29 jan 2018, 12:15–16:00

  Textilvetenskap B — Tentamen:

  Tentamen i sömnad och mönsterkonstruktion i teori och praktik

  Plats: Eng2/K1023

   
 • 31 jan 2018, 10:15–12:00

  Textilvetenskap B — Föreläsning:

  Delkursstart + introduktion till dräkthistoria

  Plats: Eng2/K1048

   
 • 2 feb 2018, 10:15–12:00

  Textilvetenskap B — Föreläsning:

  Medeltidadräkt

  Plats: Eng2/K1048

   
 • 5 feb 2018, 10:15–12:00

  Textilvetenskap B — Föreläsning:

  1500-talsdräkt

  Plats: Eng2/K1048

   
 • 7 feb 2018, 10:15–12:00

  Textilvetenskap B — Laboration:

  Dokumentationsövning del I

  Plats: Eng2/K1048

   
 • 9 feb 2018, 10:15–12:00

  Textilvetenskap B — Föreläsning:

  1600-talsdräkt

  Plats: Eng2/K1048

   
UTSTÄLLNINGAR & TIPS

Utställningar att se och museer/gallerier att hålla koll på

Utställningar i Sverige:

Utställningar Europa/Internationellt:


Uppdaterad 5 juli 2017