Konstvetenskapliga institutionen
Vi bedriver utbildning och forskning inom konstvetenskap, kulturvård och textilvetenskap. Läs i Uppsala, Visby eller på distans!
Nyheter
Kalendarium
Publikationer
-
Orrghen, Anna
A monument of the future: The rise and fall of the Swedish national monument, celebrating the turn of the millennium
2021
-
Mebius, Eva-Charlotta
En romantisk modernist: Anna Bobergs visionära arktiska landskap
2023
-
Johansson, Britt-Inger
Plats, minne, identitet och kärlek i två turkiska romaner
2015
-
Kåberg, Helena
Gustavianska divaner. Svenska gemak i turkisk stil
2001
Henrik Lindblad om användandet av kulturarvet och zombiekyrkor

Nyligen disputerade Henrik Linblad på avhandlingen "Kyrkliga kulturarv i en ny tid: Samlade studier och reflektioner". Han intervjuas om sitt avhandlingsämne och går djupare in på vikten av användandet och utvecklingen av kulturarvet... och zombiekyrkor.
Funderar du på att studera?

Vill du veta mer om vad våra studenter och alumner säger om utbildningen och vad de gjort efter examen? Vi har pratat med några av dem:
Utlysning: två dokorandtjänster i kulturvård

Vi lyser ut två doktorandtjänster i ämnet kulturvård inom forskarskolan ASSURE – Adaptation of urban Space through SUstainable REgeneration. ASSURE finansieras av Formas och bedrivs i samverkan med andra universitet och partners utanför universitetet och är tvärvetenskaplig. Inom doktorandprojektet anställs åtta doktorander, varav två i ämnet kulturvård. Anställningsort blir Visby vid Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet Campus Gotland.
De två tjänsterna skiljer sig lite åt och beskrivs närmare i utlysningen:
- ”Bevarandets dilemma – avvägda kulturvärden vid renovering, återbruk och återvinning för hållbar stadsutveckling”
- ”Värdera vidare – ompröva kulturarvsbegrepp för hållbar platsutveckling”
Välkommen in med din ansökan!
Tre tips om att spara energi i byggnader

Prof. Tor Broström ger tre tips kring hur man kan spara energi i byggnader. Han beskriver vad du kan göra hemma och vad du kan tänka på om du har eget hus eller egen lägenhet.
Tre tips om att spara energi i byggnader (via Campus Gotland)
Råd från forskare i MSB rapport om det civila försvaret

Ett intensivt arbete för att bättre kunna skydda kulturarv i Sverige vid höjd beredskap eller krig har påbörjats under året. Hösten 2021 arbetade Mattias Legnér, professor i kulturvård, med en kunskapsöversikt för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Riksantikvarieämbetet. Översikten handlar om hur planeringen för kulturarvsskydd fungerade under andra världskriget, kalla kriget och senare. Den ger också rekommendationer om vad som bör göras utifrån den kunskap som kom fram. I MSB:s rapport Civilt försvar mot 2030 - mot ett totalförsvar i balans som just publicerats behandlas bl.a. problematiken med att skydda kulturarv vid höjd beredskap eller krig upp. Vissa åtgärder som föreslås där bygger på Legnérs översikt, som t.ex. förslaget att inrätta ett nationellt råd för kulturarvsfrågor och totalförsvar, och att MSB bör samverka med olika myndigheter inom kulturarvssektorn.
Sveriges kulturarv i krig

Som del av Folk och Försvars artikelserie Gryningsläge: hur skulle ekonomin, kulturarven och miljön påverkas av ett krig i Sverige? publiceras artikeln Hur kan Sveriges kulturarv bevaras i krig? skriven av Mattias Legnér, prof. i kulturvård. Den behandlar hur Sveriges kulturarv bevaras i händelse av ett krig. Artikeln är en del i en serie om hur ekonomi, kulturarv och miljö påverkas i händelse av krig i Sverige. Artikelserien i sig tar avstamp ur dokumentären Gryningsläge – Sverige efter kriget, som handlar om krig, fred och återuppbyggnad.
Undervisning i Ritsalen

Undervisning i kroki och teckning ges vid institutionen via vår ritmästare med verksamhet i Ritsalen på campus Engelska parken. Undervisningen är öppen för alla studenter och anställda på UU. Vi har anpassat oss efter rådande rekommendationer och kommer undervisa med hänsyn till dessa.
Vårterminens undervisning börjar igen den 16, 17 och 18 januari 2023 (v. 3).
Följ oss!

-
Vi finns på Facebook och på Instagram. Här kan du ta del av vår vardag och verksamhet samt lära känna oss mer på djupet.