Konstvetenskapliga institutionen

Vi bedriver utbildning och forskning i konstvetenskap, kulturvård och textilvetenskap. Läs i Uppsala, Visby eller på distans.

Sommar(stängt) på Konstvetenskapliga institutionen

Bild på strand, målning.
Strand av Edvard Munch (1863–1944), CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Konstvetenskapliga institutionen tar sommaruppehåll mellan v. 26–33, men våra campusområden har sommaröppet:

Vid frågor om antagning och studier:

Kontakt

Om du vill kontakta oss direkt kan du mejla följande adresser. Observera att bevakningen av epost sker sporadiskt under sommaren, vi bemödar oss att svara på din fråga så gott vi kan!

Ledning och kommunikatör:

Vi önskar en trevlig sommar!

Ny avhandling i konstvetenskap: Arenaboom

Omslag till avhandlingen Arenaboom
Omslaget till avhandlingen Arenaboom. Omslag av Jason Strong, Oskar Nordell.

Doktoranden Oskar Nordell disputerar under hösten i ämnet konstvetenskap på sin avhandling ”Arenaboom. En arkitekturstudie av idrottsarenor i Sverige under 2000-talets första decennier”. Disputationen äger rum den 9 september 2022. Håll utkik i kalendariet för mer information.

Oskar Nordell intervjuas om arenor och avhandlingen i Sveriges Radio P4 Uppland i inslaget Konstvetare: Har gått inflation i arena-begreppet (fr. den 15 aug. kl.11:30).

Vad tycker studenter om utbildningen? Vad gör våra alumner efter examen?

Studenter. Foto: Olle Wilson.
Studenter. Foto: Olle Wilson.

Fatima och Paulina jobbar med forskningsprojekt om kulturella kraftfält

Paulina och Fatima, svart/vit bild med två personer som tittar upp mot kameran.
Amanuenserna Fatima och Paulina på plats på campus Engelska parken i Uppsala. Foto: Privat.

Fatima Edell och Paulina Hallencreutz jobbar hos oss som amanuenser sedan några veckor tillbaka. Vi har ställt dem ett par frågor kring vad de gör och vilka framtidsplanerna är när studierna är klara.

Hej Paulina och Fatima! Ni är nyanställda amanuenser vid institutionen, kan ni berätta mer om vad ni jobbar med?

Hej! Vi arbetar med ett forskningsprojekt som leds av Christer Gustafsson, professor i kulturvård. Syftet är att visualisera kulturella kraftfält i Uppsala kommun. Rent praktiskt arbetar vi med att samla in information om aktörer, aktiviteter och lokaler med koppling till antingen kultur eller innovation. Därigenom kan vi visa på den stora roll som kulturen spelar i samhället. Projektet är ett samarbete mellan UU samverkan och Uppsala kommun och genom kartläggningen kan vi bättre förstå gynnsamma samband mellan kultur och tillväxt i Uppsala. Man skulle kunna tala om kulturens ekosystem, och det vi gör just nu är att gå ner i “myllan”!

Hur kom det sig att ni arbetar med just det projektet?

Tjänsten passar både våra forskningsintressen och våra framtida yrkesplaner, vilket är just kulturfrågor. Vi har båda två läst kulturentreprenörsprogrammet och dess entreprenörstermin vilket var ett krav för tjänsten. I projektet får vi se hur kulturen utövas praktiskt och vilken inverkan det har på övriga samhället, något som diskuteras mycket i kulturentreprenörsprogrammets kurslitteratur och under programkursernas seminarier.

Vad har ni för tankar kring projektets mål och vad önskar ni det får för resultat?

Framförallt skulle det vara roligt att en gång för alla visa upp Uppsala som kulturstad - här finns massor av både samtida och historisk kultur att ta del av!

När det gäller era egna studier, vilka planer har ni i framtiden? Har arbetet med projektet gett er impulser eller idéer för egen del?

Paulina: Min ambition är att doktorera inom konstvetenskapsämnet, och jag hoppas att tjänsten blir en bra språngbräda för framtida forskning. Det har varit fantastiskt att komma i kontakt med alla de kulturaktörer vi har fått förmånen att träffa genom projektet!

Fatima: Jag har min C-uppsats i konstvetenskap kvar innan examen (från KEP) och utforskar fortfarande mina framtidsplaner. Jag har en lång bakgrund som artist och tänkte till en början att jag ville bli teaterchef! Det här projektet har stärkt mitt intresse för kulturpolitik och tycker att det verkar spännande att vara kulturstrateg eller kulturutvecklare. Det är så intressant och roligt att få upptäcka alla fantastiska kulturarbetare som finns i vår kommun. En ynnest att få en glimt av insyn i människors arbete på ett kvantitativt sätt här i vår kartläggning, men förhoppningsvis i mer kvalitativ form efter detta projekt är över.

Ny bok om Strängnäs domkyrka

Omslagsbild till boken Strängnäs domkyrka, domkyrkan i bakgrunden och gatuvy i förgrunden.
Omslag till boken "Strängnäs domkyrka. Levande katedral – då och nu". Foto skärmavbild från Artos och Norma förlags webb.

Nyligen gavs en ny bok om Strängnäs domkyrka ut. Boken har titeln Strängnäs domkyrka. Levande katedral – då och nu och är ett tvärvetenskapligt arbete. Forskare inom två av våra ämnen har bidragit med kapitel.

Inom ämnet konstvetenskap har Carina Jacobsson och Jakob Lindblad skrivit om altarskåp och arkitektur i kapitlena Högaltarskåpet från Bryssel och Så byggde man en domkyrka. Inom ämnet textilvetenskap har Cecilia Candréus och Ingela Wahlberg skrivit om textilierna i domkyrkan i kapitlet Med glans av guld till Guds ära – domkyrkans textilier.

Boken ges ut av Artos och Norma förlag, redaktörer är Klas Hansson och Carina Öjemo. Den finns i handeln och är även tillgänglig via förlaget.

Största EU satsningen inom kultur och kreativa näringar

Skärmdump från starbilden för webbsidan nextrenaissance.eu. Föreställer ett ägg på gul/blå bakgrund.
Skärmdump från sidan för ICE konsortiet The Next Renaissance.

EU satsar på samarbeten inom kreativa näringar, en satsning som är en av de största som gjorts, enligt Christer Gustafsson, prof. i kulturvård som arbetar med ett konsortiet ICE – Innovation by Creative Economy.

Uppsala universitet ingår i ett större konsortium som har lämnat in en ansökan om att ansvara för en sk. KIC (Knowledge and Innovation Community) för kulturella och kreativa näringar. Prof. Christer Gustafsson arbetar med konsortiet ICE – Innovation by Creative Economy där ca 15 länder deltar. EU har aviserat att beslut om vilket konsortium som vinner utlysningen och har beräknats till midsommar.

Enligt Christer Gustafsson kommer utlysningarna att vara några av de största satsningarna som gjorts i EU. Området kultur och kreativa näringar (KKN) är ett område som ligger i tiden och som det talas mycket om just nu. I förlängningen handlar satsningarna om utvecklingen mot ett hållbart samhålle som kommer att ge synergieffekter och skapa nya förutsättningar inom ett flertal områden.

Läs hela intervjun

Mattias Legnér om kulturarv i krig

Bild ur film på MAttias Legnér.
Stillbild ur den filmade intervjun med Mattias Legnér.

Mattias Legnér, prof. i kulturvård och expert på kulturarv i krig och konflikt, intervjuas i en film av Uppsala universitet om kulturarv i krig. Han beskriver hur vi påverkas av krig och om vad som händer med kulturarven under kriget i Ukraina, hur ett land och dess befolkning drabbas när kulturarv förstörs.

Läs artikel och se filmen (via UU och Youtube)

Bilden av Vladimir Putin

Skärmavbild på artikelsida i Dagens ETC
Skärmavbild på artikelsida i Dagens ETC.

Hur framställs Putin i media i ord och bild? Vilket bildspråk används i propagandan?

Johan Eriksson, konstvetare som forskar i visuell retorik och propaganda, berättar om bilden av den ryske presidenten i en intervju för tidningen Dagens ETC. Putin är inte den enda som kurerar bilden av sig själv i media, flera världsledare och politiker har gjort och gör detsamma. Bilder av politiker som förmedlar handlingskraft och makt har långa historiska rötter.

Dagens ETC – ”Forskaren: Putins hånade bilder avslöjar hans fascism”

Kulturarv och kriget i Ukraina

Skärmdump från artikelsida i SvD med monument framför brinannde bakgrund, Ukraina
Skärmdump från artikeln i SvD.

Mattias Legnér, prof. i kulturvård, figurerar i media med anledning av kriget i Ukraina. Han uttalar sig om hur kriget påverkar kulturarven. Läs och hör intervjuerna nedan (från mars 2022).

P1 Kultur, Sveriges Radio  – ”Kriget i Ukraina väcker personliga minnen från tidigare ryska ockupationer” (inslaget börjar 13:05 minuter in i programmet)

Under Strecket, Svenska Dagbladet – ”Kulturarvet i Ukraina mer utsatt än någonsin”

Omvärld och insikt, Riksantikvarieämbetet – ”Kulturarvet tenderar att politiseras allt mer i konflikter”

Sveriges Radio, Kulturnytt P1 – Maidanmuseet i stor fara om Kiev invaderas

Sveriges Radio P4 Gotland – Professorn: Kulturarvssektorn bör bygga upp en bättre beredskap

Sveriges Radio, Vetenskapsradion Historia, P1 – Slagen om Kiev 1941 och 2022
Om monument, kulturarv och boken Värden att värna (inslaget ca 21:30 min in i programmet).

Nyheter om detta läggs även ut i våra sociala medier, länkar finns nederst på sidan.

Undervisning i Ritsalen

Studenter på krokilektion, Stevens 1879.
Studenter på kroki lektion 1879.

Undervisning i kroki och teckning ges vid institutionen via vår ritmästare med verksamhet i Ritsalen på campus Engelska parken. Undervisningen är öppen för alla studenter och anställda på UU. Vi har anpassat oss efter rådande rekommendationer och kommer undervisa med hänsyn till dessa.

Läs mer om tider och tillfällen 2022!

Senast uppdaterad: 2022-08-15