Konstvetenskapliga institutionen
Vi bedriver utbildning och forskning inom konstvetenskap, kulturvård och textilvetenskap. Läs i Uppsala, Visby eller på distans!
Nyheter
- Birgittapriset 2023 till prof. Eva Lindqvist Sandgren 2023-06-15
- Henrik Lindblad om användandet av kulturarvet och zombiekyrkor 2023-06-13
- Studentuppsats publicerad i tidskriften Medusa 2023-06-13
- Stockholmiapriset till masteruppsats i konstvetenskap 2023-06-13
- Doktorandtjänster i kulturvård 2023-02-28
Kalendarium
-
Påminnelse: Workshop – Energieffektivisering i villabebyggelse (Karlstad)
-
FFKK – Brand och brandskydd i kyrkor och byggnadsminnen 1990-2020
-
SuHRF Guest Lecture: Whose Loot is it Anyway? A Critical Examination of the Criminalisation of “Antiquities Looting” in International Law
-
Påminnelse: Workshop – Energieffektivisering i villabebyggelse (Örebro)
Publikationer
-
Legnér, Mattias
Comfort in a castle: Adaptation due to long-term residency in a historic monument
2023
-
Ångström Grandien, Inga Lena; Brander Jonsson, Hedvig; Karlsmo, Emilie; Lindblad, Jakob
Åboms kyrkor: Arkitekten Johan Fredrik Åbom och 1800-talets kyrkobyggnadsverksamhet
2021
-
Carlsten, Susanna
Prioriteringar i föremålssamlingar: beredskap inför krig och katastrof
2023
-
Eriksson, Johan
The Virtual Museum: Digital Reconstructions of the Kongl. Museum at the Royal Palace in Stockholm
2022
Carina Jacobsson berättar om krucifix i SVT Play

Svensk konsthistoria behandlas som del i satsningen ”Historien om Sverige” som sänds i SVT. I flera avsnitt får vi en introduktion till konsten i serien ”Sveriges Konsthistoria”. Docent Carina Jacobsson berättar om krucifix i avsnitt 4 ”Krucifixen - Medeltiden”, säsong 1 som kan ses via SVT Play.
- TV-serien Sveriges konsthistoria
- Avsnitt 4, säsong 1: ”Krucifixen - Medeltiden”
Susanna Carlsten om konst och krig i P1 Morgon

I lördagens P1 Morgon intervjuas doktoranden i kulturvård Susanna Carlsten i P1 Morgon. I inslaget får vi träffa Seywan Saedian, som skapar konstverk av material från krigsområden. Susanna kommenterar frågan om konst och arkitektur som skapats av ”materiella överlevare”, vilket delvis kopplar an till hennes avhandling om bränder i kulturhistoriska byggnader.
Hör inslaget via https://sverigesradio.se/artikel/han-skapar-konst-av-krigsmateriel-det-finns-ett-budskap
Susanna kommer att presentera sin avhandling inom ramen för forumet FFKK, Forum för forskning om de kyrkliga kulturarven, den 7 december via Zoom.
Lediga tjänster

Vi har ett flertal lediga tjänster hos oss just nu. Mer om tjänsterna och ansökan via länkarna nedan. Välkommen att söka!
Resebidrag till studenter

Visste du att det finns resebidrag för dig som är student hos oss? Resebidraget är medel för dig som läser på avancerad nivå och skriver uppsats. Bidraget gäller planerade resor i samband med insamlande av material till uppsatsarbete. Resebidraget kan sökas fram till den 1 december 2023 respektive 1 februari 2024.
Varje år delar vi också ut Elisa "Isse" Steenbergs stipendium för studentuppsats på grund- eller avancerad nivå inom glas, design eller annan formgivning. Detta stipendium går inte att söka.
SUHRF Symposium 2023: Cultural Heritage in Changing Urban Landscapes

Årets SUHRF Symposium 2023 äger rum den 1 december 2023. Temat denna gång är Cultural Heritage in Changing Urban Landscapes. Inbjudna föreläsare kommer att samlas i Visby och digitalt med Sustainable Heritage Research Forum (SuHRF) som arrangör.
Evenemanget är öppet för alla och kostnadsfritt. Symposiet ges på engelska. Information och detaljerat program kommer senare. Vid frågor kontakta Anna Karlström, lektor i kulturvård vid Uppsala universitet Campus Gotland.
Nytt nätverk inom teknologi och humaniora

I början av april var det kick-off för det nya nätverket Uppsala Technical Humanities Network (UTHN). Här presenteras nätverket närmare:
Nätverket startade med föreläsningar på tema "Valsgärde skramasaxarnas hemlighet undersökt" med John Ljungkvist, Institutionen för arkeologi och antik historia och Emma Hocker, Museum Gustavianum i samarbete med Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS).
I nätverket UTHN ingår forskare inom flera discipliner så som kemi, konstvetenskap och arkeologi, med syfte att genom avancerad teknik möjliggöra en djupare analys av föremål. Genom att använda sig av teknologiska metoder vill gruppen besvara vissa viktiga frågor om föremål, hantverk och material, geografiskt ursprung eller ett föremåls efterliv (d.v.s. hur användning och tid har påverkat dem), vilka för närvarande inte kan besvaras utan denna input. Inom exempelvis materialkultur är möjligheterna inte allmänt kända på grund av den snabba utvecklingen av nya metoder för analys som skett under senare år.
I sin projektbeskrivning skriver nätverket att de vill möjliggöra kontakter mellan olika discipliner, avdelningar och domäner och sprida kunskap om var och hur. Olika material kräver också olika tillvägagångssätt och olika tekniska instrument för analysändamål. Vidare kommer de ta fram en guide och webb där forskare inom humaniora kan hitta information och tekniskt stöd av rätt avdelning för att kunna få svar på sina specifika frågor.
Teman som kommer att undersökas är hantverk, ursprung och efterliv:
- Hantverk, hur föremål är gjorda och vilka material de består av (komposition på molekylär nivå). Här kombineras naturliga, kulturella, funktionella och estetiska kvaliteter hos föremål.
- Ursprung, var och när ett föremål skapades. Båda dessa informationsaspekter placerar objekt/föremål i deras specifika tidigare naturliga eller kulturella miljö.
- Efterliv, hur tid och användning påverkat ett föremål, här inkluderas en förståelse för hur material och föremål förändrats över tid och hur sönderfall kan förhindras eller fördröjas.
Styrgruppen består av representanter för bl. a. Uppsala universitetsbibliotek, Museum Gustavianum och Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet. Projektledare är prof. Eva Lindqvist Sandgren, Konstvetenskapliga institutionen.
Undervisning i teckning och kroki hösten 2023

Vid Ritsalen på campus Engelska parken ges undervisning i kroki och teckning. Undervisningen är gratis och öppen för alla studenter och personal vid Uppsala universitet, du behöver alltså inte vara student vid institutionen för att delta.
Kurserna hösten 2023 startar den 11, 12 och 13 september v. 37. Anmäl dig till vår ritmästare, ta med eget material.
Sveriges kulturarv i krig

Som del av Folk och Försvars artikelserie Gryningsläge: hur skulle ekonomin, kulturarven och miljön påverkas av ett krig i Sverige? publiceras artikeln Hur kan Sveriges kulturarv bevaras i krig? skriven av Mattias Legnér, prof. i kulturvård. Den behandlar hur Sveriges kulturarv bevaras i händelse av ett krig. Artikeln är en del i en serie om hur ekonomi, kulturarv och miljö påverkas i händelse av krig i Sverige. Artikelserien i sig tar avstamp ur dokumentären Gryningsläge – Sverige efter kriget, som handlar om krig, fred och återuppbyggnad.
Se mer av vår vardag. Följ oss!

Vi finns på Facebook och på Instagram. Här kan du ta del av vår vardag och verksamhet samt lära känna oss mer på djupet.