Konstvetenskapliga institutionen

Vi bedriver utbildning och forskning inom konstvetenskap, kulturvård och textilvetenskap. Läs i Uppsala, Visby eller på distans!

Victor I. Stoichita gäst på årets Tessin seminarium

Målning med motiv ur mytologi, kvinna lutar sig över en man som fallit på knä.
Pygmaliion och Galatea, Louis-Jean-François Lagrenée, Public domain, via Wikimedia Commons. Beskuren.

Nationalmuseum bjuder årligen in till Tessin föreläsningen. I Uppsala ges Tessin seminariet. Årets gästföreläsare är Victor I. Stoichita, prof. emerita vid Fribourguniversitetet i Schweiz. Stoichitas seminarium har temat "Pygmalion and the Nervous Statue".

Tessin seminariet anordnas av Konstvetenskapliga institutionen i samarbete med Nationalmuseum. Seminariet är gratis och öppet för alla och ges på engelska. För mer information kontakta docent Johan Eriksson, johan.eriksson@konstvet.uu.se.

Tid och plats: Torsdag 12 oktober 2023, kl. 13:15–15:00, Universitetshuset, Hum-Sam fakultetsrum 204
 

Undervisning i teckning och kroki hösten 2023

Kroki skisser i ramar.
Ill. A. Tarazona.

Vid Ritsalen på campus Engelska parken ges undervisning i kroki och teckning. Undervisningen är gratis och öppen för alla studenter och personal vid Uppsala universitet, du behöver alltså inte vara student vid institutionen för att delta.

Kurserna hösten 2023 startar den 11, 12 och 13 september v. 37. Anmäl dig till vår ritmästare, ta med eget material.

Mer om undervisingen i Ritsalen

Nytt nätverk inom teknologi och humaniora

Man står i stor kyrka med en maskin som röntgar golvet i kyrkan.
Mätningar med markradar inom ett forskningsprojekt om Vadstena klosterkyrka. Foto: ELS.

I början av april var det kick-off för det nya nätverket Uppsala Technical Humanities Network (UTHN). Här presenteras nätverket närmare:

Nätverket startade med föreläsningar på tema "Valsgärde skramasaxarnas hemlighet undersökt" med John Ljungkvist, Institutionen för arkeologi och antik historia och Emma Hocker, Museum Gustavianum i samarbete med Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS).

I nätverket UTHN ingår forskare inom flera discipliner så som kemi, konstvetenskap och arkeologi, med syfte att genom avancerad teknik möjliggöra en djupare analys av föremål. Genom att använda sig av teknologiska metoder vill gruppen besvara vissa viktiga frågor om föremål, hantverk och material, geografiskt ursprung eller ett föremåls efterliv (d.v.s. hur användning och tid har påverkat dem), vilka för närvarande inte kan besvaras utan denna input. Inom exempelvis materialkultur är möjligheterna inte allmänt kända på grund av den snabba utvecklingen av nya metoder för analys som skett under senare år.

I sin projektbeskrivning skriver nätverket att de vill möjliggöra kontakter mellan olika discipliner, avdelningar och domäner och sprida kunskap om var och hur. Olika material kräver också olika tillvägagångssätt och olika tekniska instrument för analysändamål. Vidare kommer de ta fram en guide och webb där forskare inom humaniora kan hitta information och tekniskt stöd av rätt avdelning för att kunna få svar på sina specifika frågor.

Teman som kommer att undersökas är hantverk, ursprung och efterliv:

  • Hantverk, hur föremål är gjorda och vilka material de består av (komposition på molekylär nivå). Här kombineras naturliga, kulturella, funktionella och estetiska kvaliteter hos föremål.
  • Ursprung, var och när ett föremål skapades. Båda dessa informationsaspekter placerar objekt/föremål i deras specifika tidigare naturliga eller kulturella miljö.
  • Efterliv, hur tid och användning påverkat ett föremål, här inkluderas en förståelse för hur material och föremål förändrats över tid och hur sönderfall kan förhindras eller fördröjas.

Styrgruppen består av representanter för bl. a. Uppsala universitetsbibliotek, Museum Gustavianum och Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet. Projektledare är prof. Eva Lindqvist Sandgren, Konstvetenskapliga institutionen.

Sveriges kulturarv i krig

Flicka går nerför trappa i på ett museum
Skärmdump från artikeln "Hur kan Sveriges kulturarv bevaras i ett krig" på sidan för Folk och Försvar. Bilden beskuren.

Som del av Folk och Försvars artikelserie Gryningsläge: hur skulle ekonomin, kulturarven och miljön påverkas av ett krig i Sverige? publiceras artikeln Hur kan Sveriges kulturarv bevaras i krig? skriven av Mattias Legnér, prof. i kulturvård. Den behandlar hur Sveriges kulturarv bevaras i händelse av ett krig. Artikeln är en del i en serie om hur ekonomi, kulturarv och miljö påverkas i händelse av krig i Sverige. Artikelserien i sig tar avstamp ur dokumentären Gryningsläge – Sverige efter kriget, som handlar om krig, fred och återuppbyggnad.

Senast uppdaterad: 2023-09-28