Konstvetenskapliga institutionen

Vi bedriver utbildning och forskning inom konstvetenskap, kulturvård och textilvetenskap. Läs i Uppsala, Visby eller på distans!

Carina Jacobsson berättar om krucifix i SVT Play

Stillbild ur film med kvinna i kvartsprofil mot mörk bakgrund.
Stillbild ur serien "Sveriges konsthistoria" från SVT Play.

Svensk konsthistoria behandlas som del i satsningen ”Historien om Sverige” som sänds i SVT. I flera avsnitt får vi en introduktion till konsten i serien ”Sveriges Konsthistoria”. Docent Carina Jacobsson berättar om krucifix i avsnitt 4 ”Krucifixen - Medeltiden”, säsong 1 som kan ses via SVT Play.

Susanna Carlsten om konst och krig i P1 Morgon

Bild på man i konstutställning framför abstrakta skulpturer.
Skärmavbild från sr.se.

I lördagens P1 Morgon intervjuas doktoranden i kulturvård Susanna Carlsten i P1 Morgon. I inslaget får vi träffa Seywan Saedian, som skapar konstverk av material från krigsområden. Susanna kommenterar frågan om konst och arkitektur som skapats av ”materiella överlevare”, vilket delvis kopplar an till hennes avhandling om bränder i kulturhistoriska byggnader.

Hör inslaget via https://sverigesradio.se/artikel/han-skapar-konst-av-krigsmateriel-det-finns-ett-budskap

Susanna kommer att presentera sin avhandling inom ramen för forumet FFKK, Forum för forskning om de kyrkliga kulturarven, den 7 december via Zoom.

Resebidrag till studenter

Äldre brun resväska med klistermärken på vit bakgrund.
Foto: Gotlands museum.

Visste du att det finns resebidrag för dig som är student hos oss? Resebidraget är medel för dig som läser på avancerad nivå och skriver uppsats. Bidraget gäller planerade resor i samband med insamlande av material till uppsatsarbete. Resebidraget kan sökas fram till den 1 december 2023 respektive 1 februari 2024.

Varje år delar vi också ut Elisa "Isse" Steenbergs stipendium för studentuppsats på grund- eller avancerad nivå inom glas, design eller annan formgivning. Detta stipendium går inte att söka.

Stipendier och bidrag

SUHRF Symposium 2023: Cultural Heritage in Changing Urban Landscapes

Illsutration över öken med by och stad på båda sidor om sanddynor.
SuHRF Symposium 2023. Illustration A. Tarazona.

Årets SUHRF Symposium 2023 äger rum den 1 december 2023. Temat denna gång är Cultural Heritage in Changing Urban Landscapes. Inbjudna föreläsare kommer att samlas i Visby och digitalt med Sustainable Heritage Research Forum (SuHRF) som arrangör.

Evenemanget är öppet för alla och kostnadsfritt. Symposiet ges på engelska. Information och detaljerat program kommer senare. Vid frågor kontakta Anna Karlström, lektor i kulturvård vid Uppsala universitet Campus Gotland.

Mer om SuHRF

Nytt nätverk inom teknologi och humaniora

Man står i stor kyrka med en maskin som röntgar golvet i kyrkan.
Mätningar med markradar inom ett forskningsprojekt om Vadstena klosterkyrka. Foto: ELS.

I början av april var det kick-off för det nya nätverket Uppsala Technical Humanities Network (UTHN). Här presenteras nätverket närmare:

Nätverket startade med föreläsningar på tema "Valsgärde skramasaxarnas hemlighet undersökt" med John Ljungkvist, Institutionen för arkeologi och antik historia och Emma Hocker, Museum Gustavianum i samarbete med Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS).

I nätverket UTHN ingår forskare inom flera discipliner så som kemi, konstvetenskap och arkeologi, med syfte att genom avancerad teknik möjliggöra en djupare analys av föremål. Genom att använda sig av teknologiska metoder vill gruppen besvara vissa viktiga frågor om föremål, hantverk och material, geografiskt ursprung eller ett föremåls efterliv (d.v.s. hur användning och tid har påverkat dem), vilka för närvarande inte kan besvaras utan denna input. Inom exempelvis materialkultur är möjligheterna inte allmänt kända på grund av den snabba utvecklingen av nya metoder för analys som skett under senare år.

I sin projektbeskrivning skriver nätverket att de vill möjliggöra kontakter mellan olika discipliner, avdelningar och domäner och sprida kunskap om var och hur. Olika material kräver också olika tillvägagångssätt och olika tekniska instrument för analysändamål. Vidare kommer de ta fram en guide och webb där forskare inom humaniora kan hitta information och tekniskt stöd av rätt avdelning för att kunna få svar på sina specifika frågor.

Teman som kommer att undersökas är hantverk, ursprung och efterliv:

  • Hantverk, hur föremål är gjorda och vilka material de består av (komposition på molekylär nivå). Här kombineras naturliga, kulturella, funktionella och estetiska kvaliteter hos föremål.
  • Ursprung, var och när ett föremål skapades. Båda dessa informationsaspekter placerar objekt/föremål i deras specifika tidigare naturliga eller kulturella miljö.
  • Efterliv, hur tid och användning påverkat ett föremål, här inkluderas en förståelse för hur material och föremål förändrats över tid och hur sönderfall kan förhindras eller fördröjas.

Styrgruppen består av representanter för bl. a. Uppsala universitetsbibliotek, Museum Gustavianum och Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet. Projektledare är prof. Eva Lindqvist Sandgren, Konstvetenskapliga institutionen.

Undervisning i teckning och kroki hösten 2023

Kroki skisser i ramar.
Ill. A. Tarazona.

Vid Ritsalen på campus Engelska parken ges undervisning i kroki och teckning. Undervisningen är gratis och öppen för alla studenter och personal vid Uppsala universitet, du behöver alltså inte vara student vid institutionen för att delta.

Kurserna hösten 2023 startar den 11, 12 och 13 september v. 37. Anmäl dig till vår ritmästare, ta med eget material.

Mer om undervisingen i Ritsalen

Sveriges kulturarv i krig

Flicka går nerför trappa i på ett museum
Skärmdump från artikeln "Hur kan Sveriges kulturarv bevaras i ett krig" på sidan för Folk och Försvar. Bilden beskuren.

Som del av Folk och Försvars artikelserie Gryningsläge: hur skulle ekonomin, kulturarven och miljön påverkas av ett krig i Sverige? publiceras artikeln Hur kan Sveriges kulturarv bevaras i krig? skriven av Mattias Legnér, prof. i kulturvård. Den behandlar hur Sveriges kulturarv bevaras i händelse av ett krig. Artikeln är en del i en serie om hur ekonomi, kulturarv och miljö påverkas i händelse av krig i Sverige. Artikelserien i sig tar avstamp ur dokumentären Gryningsläge – Sverige efter kriget, som handlar om krig, fred och återuppbyggnad.

Senast uppdaterad: 2023-12-04