Studenter i konstvetenskap

Studenter. Foto: Olle Wilson.
Studenter. Foto: Olle Wilson.

Våra studenter och alumner har delat med sig av sina erfarenheter vid institutionen. Lär känna ämnet genom att lära känna dem!

Här är några av våra studenter i konstvetenskap.

Möt en student

Emil Ivedal läste på Kulturentreprenörskapsprogrammet med inriktning konstvetenskap. Han intervjuades under sin studietid och berättade då om varför han valde att läsa programmet!

Varför valde du den här utbildningen?
– Efter att ha testat diverse andra utbildningar har jag nu lutat mig tillbaka mot, det kanske klyschiga men enligt mig sanna, uttrycket ”gör någonting du brinner för”. Jag ställde mig själv frågan ”vad tycker du är kul?” och svaret blev konst. Till slut hittade jag kulturentreprenörskapsprogrammet, som effektivt kombinerar humanistiska ämnen med praktiskt orienterade kurser. Det ger en bred arbetsmarknadskompetens till den snabbt växande kulturella sektorn. Programmet ger mig möjligheten att kombinera konstvetenskapen, som ligger mig så varmt om hjärtat, med praktiska kurser som kulturpolitik, projektplanering och entreprenörskap.

Hur är det att studera vid ett universitet?
– Under universitetets tak möter jag ständigt personer som läser olika typer av utbildningar, vilket inte bara ger mig nya perspektiv på mitt eget studieområde, utan även en otroligt bred vänkrets. Att studera på ett universitet gör att du placeras i en värld fylld av olika personligheter, från Sverige och andra delar av världen, samtidigt som du möter världsledande forskare i korridorerna.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Vad kännetecknar Uppsala universitet utöver det goda akademiska ryktet? Studentlivet och gemenskapen! Att studera vid Uppsala universitet är som att kliva in i en stor studentbubbla som ligger som en stor glob över staden.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– En vanlig dag spenderas på antingen universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, eller på föreläsningar i någon av de många universitetsbyggnaderna spridda över staden. Flera gånger under terminen åker vi inom programmet även på diverse exkursioner för att uppleva konst och arkitektur. Beroende på vilken fas av terminen jag är inne i spenderas kvällarna antingen i ett grupprum fyllt av kursare, böcker och markeringspennor, eller inte så sällan på någon av de 13 olika nationspubarna.

Vad är typiskt för din utbildning?
– Dess sätt att föra samman en heterogen grupp humanioraintresserade studenter som tillsammans brinner för kulturens kraft och utveckling i samhället.

Hur upplevde du första tentan?
– Spänt! Att skriva tenta i 5 timmar var någonting nytt och bara tanken på det gav mig rysningar. Nu 5 terminer senare har det nästan blivit vardagsmat.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Att efter utbildningen ha samlat en tillräckligt stor verktygslåda av kunskaper för att kunna kasta mig ut i den vitala konstvärlden! Gallerist eller konstkurator känns som intressanta yrken, men jag vill inte begränsa mig utan är även öppen för mycket annat.

Berätta om studentlivet! / Vilket är ditt bästa minne hittills från din studietid vid Uppsala universitet?
– Att studera vid Uppsala universitet är som att kliva in i en stor studentbubbla. Plötsligt vet du inte om något annat än att vara just student. Mitt bästa minne är när jag för första gången upptäckte att det går att äta vegetarisk soppa till lunch för 35 kr på en av de 13 studentnationerna. Jag lever numera på soppa.

Tre snabba frågor

Favoritplats i din studentstad?
– Skateboardrampen bakom Studenternas IP.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– VALBORG, behöver jag säga mer?

Vad gör du om 5 år?
– Dricker rödvin på mitt eget galleris första vernissage.

(Intervjun från programsidan i utbildningskatalogen, våren 2020)

Emil Ivedal
Senast uppdaterad: 2022-02-08