Möt en student

Kvinna i blont hår med svart tröja och glasögon, sitter framför bokhylla.

Renate Kehl, 61 år, läser en distanskurs i konstvetenskap.

Vad läser du?

Jag läser Dräkt- och interiörhistoria; det är min sista kurs för att komplettera min fil. kand. i konstvetenskap.

Varför valde du den här utbildningen?

Det kändes naturligt att fortsätta med ett konstvetenskapligt bi-ämne.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?

Absolut! Jag är jättenöjd med undervisningen, kursmaterialet och bemötandet. Carolina Brown Ahlund är en fantastisk lärare. Hon var också min handledare för C-uppsatsen 2021.

Vilket är ditt mål med utbildningen?

”Det är vägen som är målet.” Jag vill också läsa masterprogrammet i digital konstvetenskap till höstterminen.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?

Allt har varit intressant för mig. Jag känner mig väldigt privilegierat att få studera ett sådant intressant ämne. Vid universitetet i München blir man inte antagen till konstvetenskap när man är äldre an 53 (!). Dessutom finns det inga studier på distans eller deltid.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?

Tyvärr träffar man inte så många nya människor när man läser på distans. Men under A-kursen i konstvetenskap arrangerades en exkursion i och omkring Stockholm. Där lärde jag känna några studiekompisar, en har blivit en nära vän. Det var också trevligt att lära känna några av lärarna.

Hur är sammanhållningen inom ditt program/din kurs?

Det är lite svårt när man läser på distans, tycker jag. När jag gick B-kursen i konstvetenskap tog en studiekompis initiativet och skapade en grupp på Facebook. Vi är ungefär tio personer och har träffats några gånger i Stockholm (jag bor i närheten av München). Varje gång jag reser till Stockholm försöker vi att träffas. Dessutom har vi regelbundna möten på Zoom för att peppa varandra. Det fungerar alldeles utmärkt.

Vad är det bästa med att läsa på ditt campus/ på distans?

Jag uppskattar mest flexibiliteten som jag behöver; jag har två jobb för att kunna finansiera mina studier. Det finns ett flertal böcker som jag kan låna från Statsbiblioteket i München men oftast måste jag köpa dem i Sverige. Som tur är finns det mycket begagnad kurslitteratur.

Senast uppdaterad: 2023-12-19