Grundutbildning

Strömbrytare. foto: Pixabay

Inom ämnet kulturvård ges både fristående kurser och program, på Campus Gotland och på distans. Efter utbildningen kan du fortsätta läsa vid universitetet, vidareutbilda dig på annat håll eller börja söka jobb inom branschen. Du kan även göra praktik eller läsa utomlands under utbildningen.

Du söker via uu.se eller antagning.se. Våra programansvariga svarar gärna på dina frågor och guidar dig rätt inför ansökningsperioder eller under utbildningen.

Byggnadsantikvarieprogrammet 180 hp

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta med att bevara, vårda och utveckla det byggda kulturarvets miljöer från olika tider. Vi erbjuder kurser som spänner över flera områden som arkitektur- och bebyggelsehistoria, byggnadsvetenskap och restaureringsideologi till mer tillämpade områden som byggnadsdokumentation, hantverks- och byggnadsteknik och praktisk restaurering. Programmet ger dig möjlighet att ta ut en kandidatexamen i kulturvård.

Byggnadsantikvarieprogrammet

Föremålsantikvarieprogrammet 180 hp

Föremålsantikvarieprogrammet är utbildningen för dig som vill kombinera intresse för inredningar, föremål, konst- och industriprodukter med verksamhet i egen firma eller som anställd, antingen du vill arbeta med insamling, förmedling och bevarande eller handel och bruk av föremål och artefakter från olika tider.

Vi erbjuder kurser som spänner över flera teoretiska ämnen som arkitektur- och föremålshistoria, restaureringsideologi, lagstiftning till mer tillämpade områden som dokumentation, materialanalys, tillverkningsteknologi och gestaltning. Kursen Föremålens material & tekniker är unik och finns inte vid något annat lärosäte i Sverige. Programmet leder till kandidatexamen i kulturvård.

Föremålsantikvarieprogrammet

Kulturvård som biämne

Är du intresserad av föremål och byggnader? Då är du välkommen att söka till oss för en kurs eller en hel termin i kulturvård. Flera av våra kurser är valbara som fristående kurser. Om du har frågor är du välkommen att höra av dig till vår studierektor eller någon av våra programansvariga.

Senast uppdaterad: 2023-02-01