Elin Arvholm, student på Föremålsantikvarieprogrammet

Elin läser på Föremålsantikvarieprogrammet och studerar i Åbo som utbytesstudent. Många studenter läser sitt huvud- eller i sitt biämne på våra partneruniversitet, det är precis vad Elin gjort.
Hej! Vem är du?
Jag heter Elin och går tredje året på föremålsantikvarieprogrammet, och just nu läser jag mitt biämne på Åbo Akademi i Finland.
Vad läser du för kurser där?
Jag läser två kurser, varav den ena kallas Grundstudier i konstvetenskap. Kursen går igenom konsthistorien, men vi pratar också om konst utifrån perspektiven tro, makt och ideologi. Vi jobbar mycket med att problematisera varför kanon ser ut som den gör. Utöver det går jag en kurs som heter Visuell analys (som också räknas till konstvetenskapsämnet), där vi får en bredare uppfattning om bildförståelse och bildspråk generellt - inte bara i relation till konsten. Det är en väldigt intressant kurs eftersom vi aldrig tidigare i historien matats med så mycket bilder som vi gör just nu.
Varför valde du att söka dig till utbytesstudier?
Eftersom möjligheten fanns så kändes det onödigt att inte ta chansen! Och jag ville gärna testa att bo i ett annat land.
Varför blev det just Finland?
Jag är sedan länge väldigt intresserad av konst och design från Finland, och när jag såg filmen om Helene Schjerfbeck blev jag också mer nyfiken på den finlandssvenska kulturen.
På grund av pandemin kändes Finland också som ett hyfsat säkert kort - det kändes som att det skulle kunna bli av även om pandemisituationen skulle förändras, eftersom det är relativt nära.
Hur uppfattade du ansökningsprocessen för utbytesstudier?
Om man vill söka är det viktigt att tänka på att avsätta tid för ansökningsprocessen, då den kan vara ganska tidskrävande. Processen kan också kännas utdragen eftersom man ansöker ett helt år innan studierna - men i slutändan är det värt det!
För att få hjälp med ansökan var jag på drop-in-tid hos en utbytesstudiehandläggare, vilket var väldigt givande och gav svar på nästan alla mina frågor. Jag mailade också universiteten jag sökte till, vilket jag verkligen tycker att man ska våga göra! De är ivriga att hjälpa till och kan ofta svara på saker som Uppsala universitet inte kan - till exempel hur man förstår deras specifika kurskatalog eller kursinnehåll. Har man möjlighet rekommenderar jag även att man pratar med till exempel sin programansvariga för att få lite inspiration gällande var studenter inom ditt program varit tidigare och vad de studerat.
Alla heltidsstudenter vid Uppsala universitet är behöriga att söka utbytesstudier vid ett partneruniversitet. Mer information om utbytesstudier via uu.se