Vanja Elsetrønning, student på Byggnadsantikvarieprogrammet

Vanja Elsetronning. Privat.

Vanja Elsetrønning går andra året på Byggnadsantikvarieprogrammet. Hon berättar om varför hon valde att läsa programmet, hur det är att studera i Visby och vad hon har för framtidsplaner.

Varför valde du den här utbildningen?

Jag har tidigare utbildat mig och jobbat som lärare inom konst och hantverk. När "Det sitter i väggarna" visades i norsk TV insåg jag att det var möjligt att kombinera detta med kärleken till gamla hus. Jag tänkte helt enkelt, hur kan jag bli som Erika Åberg. Eftersom liknande utbildningar inte finns i Norge var valet enkelt, det var bara att packa väskan och flytta till Gotland!
 
Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?

Jag tycker alla kurser har varit intressanta och lärorika, de har på olika sätt öppnat dörrar till fält som jag inte hade en aning om att existerade. Roligast har varit de praktiska momenten där vi tex fått blanda olika typer av traditionell färg och att göra färgtrappor.  I kursen som jag läser nu, Byggnadstekniker i sten och trä, ska vi bygga ett bulhus!
 
Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?

Jag valde att flytta till ett mindre studentboende som jag delade med några andra studenter. Idag är de bland mina bästa vänner. Studentkårens välkomstevenemang ’Lamningen’ och aktiviteter som kulturvårdsfika och pubkvällar är tillfällen att träffa nya människor. Att delta i kårlivet har varit ett bra sätt att lära känna studenter från andra ämnen.  
 
Vad har varit mest utmanande?

För mig har det nog varit att begränsa mig när det finns så mycket intressant att grotta ner sig i! I början var språket en utmaning, inte för att svenska är svårt att förstå det är ju rätt likt norsk och jag har vuxit upp med Astrid Lindgrens filmatiserade berättelser. Men att läsa tog lite längre tid.
 
Hur är sammanhållningen inom ditt program?

Sammanhållningen inom programmet är väldigt bra. Det är härligt att få samlas och umgås med personer som har samma intressen som sig själv. Att vi har en del gemensamma föreläsningar med Föremålsantikvarieprogrammet uppskattar jag mycket eftersom det bidrar till sammanhållning även mellan programmen.
 
Vad är det bästa med att plugga på Campus Gotland och i Visby?

Det bästa är den nära kontakten mellan studenter och lärare. Det finns rum att ställa frågor och man känner sig sedd. Gotland och Visby som stad är ju underbar, det andas verkligen historia. Samtidigt som det fins ett pulserande liv här, känns ett lugn och en hemtrevnad både innanför och utanför ringmuren.
 
Vilket är ditt mål med utbildningen?

Jag drömmer om att kunna göra "Det sitter i väggarna" fast hemma i Norge. Kanske kommer jag arbeta praktiskt med byggnadsvård som murare eller målare, vem vet? Jag tycker också att det är riktigt kul att skriva om byggnadsvård på olika sätt. Det kanske kan kombineras! Jag har även funderat på att studera vidare. Kanske en masterutbildning eller en mer praktisk hantverksutbildning

Senast uppdaterad: 2021-04-12