Kulturarv i krig

2022-10-21

Under 2022 publicerade vi ett antal korta artiklar och intervjuer med forskare som uttalar sig om kriget i Ukraina, kulturarv i krig och konflikt samt bilden av Rysslands president Vladimir Putin. Här har vi samlat dessa artiklar och publicerar dem igen i sammanfattad form.

Kulturarv och kriget i Ukraina

Mattias Legnér, prof. i kulturvård, figurerar i media med anledning av kriget i Ukraina. Han uttalar sig om hur kriget påverkar kulturarven. Läs och hör intervjuerna nedan (från mars 2022).

Bilden av Putin

Hur framställs Putin i media i ord och bild? Vilket bildspråk används i propagandan?
Johan Eriksson, konstvetare som forskar i visuell retorik och propaganda, berättar om bilden av den ryske presidenten i en intervju för tidningen Dagens ETC. Putin är inte den enda som kurerar bilden av sig själv i media, flera världsledare och politiker har gjort och gör detsamma. Bilder av politiker som förmedlar handlingskraft och makt har långa historiska rötter.

Dagens ETC – ”Forskaren: Putins hånade bilder avslöjar hans fascism”

Mattias Legnér om kulturarv i krig

Mattias Legnér, prof. i kulturvård och expert på kulturarv i krig och konflikt, intervjuas i en film av Uppsala universitet om kulturarv i krig. Han beskriver hur vi påverkas av krig och om vad som händer med kulturarven under kriget i Ukraina, hur ett land och dess befolkning drabbas när kulturarv förstörs.

Läs artikeln och se filmen (via UU och Youtube)

Senast uppdaterad: 2022-05-09