Textilvetenskap

Här läser du textilhistoria från förhistorisk tid fram till idag. Du lär dig bl a. om material och redskap samt bruk och tillverkning av inredningstextilier och kläder under olika tidsepoker. Undervisningen sker även praktiskt, t ex. genom undervisning i vävning och broderi.

Vad tycker våra studenter om utbildningen?

Line Nielsen, student i textilvetenskap, berättar om varför hon läser ämnet och vad det bästa med att läsa hos oss är. Hon säger bl a. att utbildningen lockade så pass, att hon läste vidare när tanken bara var att prova något nytt en termin.

– Jag har alltid varit intresserad av textilt hantverk och hade en termin där jag var mellan kurser. Jag läste A-kursen då och tyckte det var så intressant att jag fortsatte. Kursen översteg mina förväntningar, jag tänkte först att detta skulle bli en termin där jag skulle studera något kul innan jag gick tillbaka till mitt egentliga ämne. Nu är textilvetenskap mitt huvudämne.

Läs hela intervjun

Line Karoline Nielsen. Foto privat.

Ny sida för Högre seminariet

Alexander Roslin, CC0, via Wikimedia Commons. Beskuren.

Seminarier och träffar inom det sk. Högre seminariet i ämnet textilvetenskap finns nu på sidan Högre seminariet textilvetenskap. Där finns även hela terminens program.

Vårens tema är forskningsmaterial. Ämnet kommer att diskuterat exempelvis ur perspektiven: olika materials förutsättningar och (o)möjlighet, vilka frågor genererar olika material och vilka metoder krävs för att besvara de frågor ett material genererar.

Samtliga seminarier inom Högre seminariet kommer under vårterminen att hållas digitalt via Zoom. Seminariet inleds med presentation av dagens ämne och därefter följer diskussion, text att läsa inför seminariet kommer ett skickas till de som anmält sig. Zoomlänk erhålles vid anmälan.

Seminarierna syns även på institutionens kalendarium på startsidan, där även konstvetenskapens Högre seminarier finns med.

Vill du veta mer om vad vi gör?

Textilvetenskap är ett brett ämne med många områden som bör lyftas. Det som inte får plats på webben syns desto mer via vår Facebooksida och på institutionens Instagram. Vi delar med oss av vår vardag, besök vi gör och möten vi är med om samt mycket mer. Vi tipsar om sevärda utställningar, samlingar och besöksmål.

Ur facebooksidan TextilvetenskapUppsalauniversitet. Foto: Annelie Holmberg

Kontakt

Ur Textilsamlingen. Foto: Olle Wilson.

Har du frågor kring ämnet eller våra utbildningar?

Välkommen att kontakta oss på campus Engelska parken:

Du kan även nå oss via vår utbildningsansvariga lärare annelie.holmberg@konstvet.uu.se.

Senast uppdaterad: 2022-02-08