Att läsa textilvetenskap

Student analyserar textil. Foto: Olle Wilson.

Textilvetenskap omfattar studier av material, redskap och tillverkningssätt, brukare och tillverkare. För att studera eller forska inom området är hantverkskunnande en nödvändig förutsättning, för att förstå, bearbeta och dra korrekta slutsatser om textila material och företeelser, såväl historiska som nutida. Inom textilvetenskap handlar det om att sätta in det textila materialet i ett historiskt och ekonomiskt sammanhang. Du läser materiallära, färgning, redskap, tillverkning, bruk och vård av textilier och dräkter, kronologisk och geografisk utbredning samt ursprung och spridning av textila produkter och tekniker som kan användas för att förstå historiska samband och ligga till grund för ny teknisk utveckling.

Utbildningar i textilvetenskap

Utbildning i ämnet textilvetenskap ges både som fristående kurser och inom program. Du kan läsa textilvetenskap som huvudämne eller som biämne i din examen. Du kan läsa på grundnivå och på avancerad nivå, på hel eller halvfart. Du läser i huvudsak i Uppsala på campus Engelska parken.

Aktuellt kursutbud finns i universitetskatalogen. Mer information om våra kurser får du även via länkarna nedan.

Anmälan och antagning

Kursadministration

Studievägledare


Studentingången UU Student och Studium

Här finns allt du behöver veta kring dina studier vid Uppsala universitet, dina kurser och program med scheman, läsanvisningar, tentor, resultat, kursvärderingar mm. samt kontaktuppgifter till lärare och handledare inom Studium.

Senast uppdaterad: 2023-10-13